Sund kost og tilberedning

0
285

Det er godt at spise tre hovedmåltider og 2-3 mellemmåltider på en dag, fordi måltiderne hver især indeholder forskellige kostvarer. Der er større chance for, at du får dækket dit behov for vitaminer og mineraler, ligesom du får mindre lyst til at spise for meget sidst på dagen.

Uanset hvor mange måltider du spiser om dagen, er det vigtigste dog, at du spiser sundt og varieret.

Alle de vitaminer, mineraler og andre stoffer, du har behov for findes i maden, men i meget varierende mængde fra den ene kostvare til den anden. Derfor er det vigtigt at spise kost fra alle kategorier og at veksle mellem forskellige typer kost indenfor hver af disse fire grupper:

Brød, gryn og kartofler, ris og pasta
Frugt og grønt
Kød, fisk, æg, mælk og ost
Smør, olie og margarine
Sund kost er varieret kost. Der er ikke en slags kost, der er sund. Hvis du vil være sikker på at spise sundt, kan du prøve tallerkenmodellen, der viser, hvordan du skal øse op på tallerkenen, 2/5 af portionen skal være kartofler, ris eller pasta. 2/5 grønsager. 1/5 kød, ost, eller fisk.

Madlavning

Det meste af det vi spiser, bliver tilberedt først. Kartoflerne bliver kogt, kyllingen har været i ovnen og grønsagerne er stegt på en stegepande. Det betyder meget for, hvor sund kosten er, om den har været en ordentlig tur på en stegepande fuld af smør, eller om den bare har været et dyp i kogende vand.

Koge

Der kan godt forsvinde nogle vitaminer fra maden, når den varmes op. Hvis du for eksempel koger gulerødder vil nogle af vitaminerne ryge ud i vandet. Derfor er det en god ide også at spise grønsagerne rå en gang imellem. Hvis du godt kan lide bløde grønsager, kan du dampe dem i stedet for at koge dem. Så beholder de flere af vitaminerne.

Stege

Man kan stege i en gryde eller på en stegepande. Når man steger, plejer man at komme fedtstof i form af lidt smør, margarine eller olie på panden. Så hænger det man steger ikke fast på panden og bliver brændt. Fedtstof giver også en flot gylden farve og lidt ekstra smag, når man bruger det til at stege med.

Spar på fedtstoffet

Når man steger grønsager, skal man være meget forsigtig med ikke at komme for meget olie eller smør på. For grønsagerne opsuger en del fedtstof. Kød suger ikke fedt til sig på samme måde som grønsager. Fedtet i kødet stammer fra kødet selv, og man kan skære ned på det, ved at vælge fedtfattigt kød som kylling og kalkun.

Grille

Der er mange forskellige slags kød og grønsager, som kan grilles. Når du griller, skal du huske at holde saften fra det rå kød væk fra stegt kød, grønsager og salat. For den rå kødsaft kan indeholde bakterier, der kan gøre dig syg. At holde bakterierne ude af spillet er lige så stor en del af sund kost, som hvad det indeholder af ernæringsmæssige ting.

Billede fra Freepik

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here